Whatsapp

Doğrusu Nedir?

 

Yüksek doz iyot kullanımı arttıkça , iyot ile ilgili paylaşımlar da artmaya başladı. Fakat bu paylaşımların bir bölümü sizi bilgilendirmekten çok sizi iyot kullanmaktan uzaklaştırmak amacı taşıyor.

İyot kullanımı gündeme geldiğinde itirazlar genellikle tiroit bezine zarar verdiğinde odaklanır. Yüksek doz iyotun tiroide zarar verdiği seslendirilirken vücudun diğer organlarının iyot ihtiyacı görmezden gelinir.

İyot vücuda zarar vermez. Vücudumuzdaki bazı süreçleri hızlandırarak olumlu yönde bir iyileşmeye neden olur. Bu durum vücudunuzdaki bazı mikrobesinlerin ihtiyacını arttırır. Eğer vücut doğru çalışmaya , metabolik süreçler işlemeye başlamış ise mikrobesin ihtiyacının artması doğaldır.

Demir ve Selenyum en fazla ihtiyaç duyulan mikrobesinlerin başında gelir. Yeterli mikrobesin alınmıyorsa vücut depolarından kullanılır. Vücuttaki miktarları eksilir. Bu zararlı bir durum değildir. Mikrobesin eksikliği tamamlayarak iyotun faydalarından optimal düzeyde yararlanılır.

Ferritin düzeyi düşük olan birisi iyot kullanmaktan uzak durmak yerine , iyot ile beraber demir takviyesi almalıdır. İyotun tiroit hormon yapımını artırması , detoks etkisi vücudun selenyum ihtiyacını artırır. Bu durumda iyotu kullanmaktan vazgeçmek yerine selenyum alımını artırmak gerekir. İyot ile beraber, magnezyum, B2, B6, B3,C vitamini, L-trozin, vb mikrobesinler kullanılabilir ya da bunları içeren bir takviye lugol ile beraber kullanılabilir.

İyotun vücutta oluşturduğu mikrobesin ihtiyacını takviye etmek, iyotun faydasını maksimuma çıkarır. Düşük dozlarda iyot kullanımı sırasında vücut mikrobesin miktarı genellikle yeterli olur.