Whatsapp

İyotum Eksik Mi?

 

İyot eksikliğini anlamak için spot idrarda iyot miktarına bakılır. Fakat bu test vücudun iyot yeterliliğini göstermez. Bu test alınan iyodun % 90’ından fazlası idrarla atıldığı ilkesi ile çalışır. Yakın zamanlı iyot alımı hakkında bilgi verir.

Yüksek miktar iyot aldığınızda idrarda atılan iyot miktarı yüksek, düşük miktar iyot aldığınızda atılan iyot miktarı düşük olacaktır. Öyleyse bu test vücudun yeterli iyot düzeyine sahip olduğu hakkında bir fikir vermez.

Kaldı ki bu testte belirlenen normal değerler konvansiyonel tıbbın kabul ettiği günlük vücut iyot ihtiyacının 150 mcg olduğu ön kabulüne dayanır ki, bu da tamamen yanlıştır. Çünkü vücudun iyot ihtiyacı bunun çok üzerindedir.

Vücudun iyot yeterliliğini tespit için Dr.Abraham iyot yükleme testi önermiştir. Bu test için , kişiye 50 mg iyot verilir. 24 saat idrarı toplanır. Bunun içindeki iyot ölçülür. 45 mg altı değerler vücudun iyot ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu test konvansiyonel tıp yaklaşımı tarafından kabul edilmese de iyot yeterliliğini göstermek için en etkili yöntemdir.

Bu durumda İyot kullanımı için bir teste ihtiyaç var mı? Ne yapalım? İyotu besinlerden yeterince alamadığımız gerçeği, neredeyse toplumun tamamını iyot eksik hale getirmiştir. Bu nedenle profilaktik amaçla iyot kullanımı için herhangi bir test yapılmasına gerek yoktur. Çünkü iyotun fazlalığı diye bir şey söz konusu olmaz. İyot fazlası idrarla atılır, depolanmaz, zarar vermez.