Whatsapp

İyot, Meme Kanserinde Kemoterapi İçin Kullanılan 5-Fluorourcil'den Daha Etkilidir!

 

Meme kanseri günümüzde kadınlarda yaygın olarak görülen önemli bir problemdir. Gün geçtikçe de görülme sıklığı artmaktadır.

Meme kanseri oluşmasında birçok faktör etkilidir. Hormonal dengesizlik , flor, civa, gibi toksik maddeler meme kanseri oluşmasında önemli etkilere sahiptir.

Bunların yanı sıra iyot eksikliği de önemli bir etkendir. İyot eksikliğinde meme dokusu sağlıklı yapısını koruyamaz. Ayrıca iyotun toksinlerin vücuttan atılmasını artırdığı , hormanal dengesizliği düzelttiği de bilinen bir durumdur.

İyot meme kanserinden korunmada etkili olduğu gibi , oluşan meme kanserinin tedavisinde de etkilidir. Ayrıca iyot ve iyot içeren deniz yosunları kullanılarak yapılan çalışmalarda , iyotun insan meme kanserini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajan olan 5-fluorouracil 'den daha güçlü bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.

Ayrıca, iyot kanser hücrelerini yok ederken normal insan meme hücrelerinde hiçbir apoptoz indüksiyonu gözlenmemiştir. İyotun meme kanseri oluşmasındaki koruyucu etkisi ve kanser tedavisindeki etkisi göz önünde bulundurulduğunda kadınlar için iyot eksikliğinin ne kadar önemli ve yıkıcı sonuçlar oluşturabileceği aşikardır.

Meme kanseri olan ya da kanseri geçirmiş olan tüm kadınların iyot kullanması, yeniden kanser riskini ortadan kaldırırken aynı zamanda iyotun etkili olduğu diğer organlarda oluşturacağı denge daha sağlıklı olmada ve bu sağlık halini korumada çok etkili olacaktır.

İyot tuz ile takviye edilemez. İyot takviyesi özellikle tedavi amacı ile yapılacak ise iyot eğitimli bir doktor gözetiminde olmalıdır. İyot takviyesi için %5 Lugol solüsyonu kullanılır. Piyasada satılan İyot preparatları tedavi için yeterli değildir. İyot kanserde kemoterapiden daha etkili sonuçlar oluşturma potansiyeline sahiptir.