Whatsapp

Çağımızın Vebası Candida Enfeksiyonları

Tıp yıllardır görmezden geldiği bağırsak sistemine daha yakın ilgi göstermeye başladı. Bağırsak florasının sağlık için önemi artık inkar edilemeyen bir gerçek. Yıllar öncesinden hipokrat "Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kalan kısmı da hastadır" diyerek bağırsağın önemine dikkat çekmiştir. Binlerce yıllık bu gerçek ne yazıkki ancak yeni yeni farkedilmeye başlamıştır. Aslında doğal ve kadim tıp yaklaşımlarında bağırsaklar hep ön planda tutulmuştur. Ortodoks tıbbının bağırsağı fark etmesi ise hastalıkların tedavi yaklaşımını kökten değiştirecek gibi görünmektedir.

Bağırsak florası %85 faydalı, %15 de patojen (zararlı) bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler önemli kısmı bacillus  cinsi bakterilerden, zararlı bakteriler önemli kısmı ise candida ve clostridium cinsi bakterilerden oluşur. Bağırsak florasında probiyotik bakterilerin varlığı zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Flora bozulduğunda bağırsaklarda candida çoğalmaya başlar.

Candida albicans bir çeşit maya mantarıdır. Özellikle gelişigüzel antibiyotik kullanımı faydalı bakterileri yok ettiği için candida nın çoğalmasının en önemli sebebidir. Bunun dışında düzensiz beslenme, hazır gıdalar, rafine şeker tüketimi, rafine un, karbonhidrata dönüşen patates, pirinç gibi gıda tüketimi, stres, bilinçsiz yapılan diyet uygulamaları candida artışına sebep olur. Sezeryan ile yapılan doğumlar sonrası cocukta sağlıklı bağırsak florası olmadığı için candida mantar enfeksiyonu riski yüksektir.

Candida miktarının artışına bağlı olarak vucüdumuzda birçok hastalık oluşabilir. Tedaviye cevap vermeyen bir çok hastalığın altında candida mantar enfeksiyonunu aramak gerekir. Vücunuzda mantar enfeksiyonu, ağızda pamukcuk, kadınlarda sık görülen vajinal akıntı varsa, bunun  kökeninin bağırsaktaki candida albicans  enfeksiyonu olabileceği  unutulmamalıdır.  

Uzun süreli kansızlık, tedaviye rağmen düzelmeyen vitamin ve mineral eksiklikleri olan hastalarda candida enfeksiyonu yönüyle araştırma yapılmalıdır. Candida mantarı çoğalarak  bağırsak iç duvarına tutunur ve burada hasar oluşturur. Bağırsak normalde bariyer özelliği olan bir organdır. Yapısı bozulunca gecirgen hale gelir ve tam olarak sindirilmeyen gıdalar bağırsak duvarını aşarak vücudumuza girer. Bu gıdalara karşı bir immun reaksiyon başlar. Gıda entoleransları oluşur. Obezite gelişir. Bağışıklık sistemi zayıflar. 

Candida enfeksiyonu olan kişilerde  şeker hastalarının şikâyetlerine benzer belirtiler oluşur. Bu hastaların karaciğerlerinde bozukluk vardır. Bunun sebebi candida mantarının gıdalarla alınan  şekerden alkol oluşturmasıdır. Alkol karaciğer için toksiktir. Diyette  kadar cok şeker varsa o kadar cok alkol üretilir ve karaciğer toksitite riski o kadar artar.

Mantar enfeksiyonu olan  kişilerde eklem ve kas ağrıları da sık rastlanılan belirtilerdir. Bu şikâyetlerin sebebi  mantarların çoğalması sırasındaki oluşturdukları sporları ve metabolizma ürünlerine bağlıdır. Bu durumda uygulanan romatizma tedavisinin yararı olmaz. Candida tedavi edilmeden eklem ağrıları tedavi edilemez. Bağırsakta mantar enfeksiyonu olan birçok kişide sürekli olarak burun ve sinüs mukozasında şişme ve tıkanıklık olur. Bağırsak mukozalarında mantarların yaptığı tahriş, diğer mukozalara da (doğrudan mantar enfeksiyonu olmaksızın) yansır.

Candida mantar artışına bağlı olarak görülen rahatsızlıklar

Tiroid / adrenal yetmezlik

Alerjiler 

Dişlerde ve dilde pas benzeri tabaka,

Ciltte sivilce, akne, kızarıklık, kaşıntı, saç dökülmesi

Kadınlarda tekrarlayan idrar yanmaları, 

Vajinal mantar enfeksiyonları, 

Açlık hissi , aşırı derecede şeker tüketme ihtiyacı

Depresif ruh hali, sinirlilik, uyuşukluk, sık ruh hali değişimleri

Migren türü baş ağrıları, 

Burun tıkanıklığı ve nefes darlığı 

Kulaklarda iltihaplanma ve kulak çevresinde kaşıntı, çınlama   

Sırt, ense ve omuz ağrısı 

Eklemler ağrıları, eklemde şişmeler

İshal, 

Bağırsaklarda  gaz, kabızlık, hazımsızlık, geğirme , 

Mide ekşimeleri, buna bağlı boğazda yanma, ağız kuruluğu, 

Sık aft oluşumu, 

Ağız kokusu, dışkıda kötü koku

Kilo verememe veya kilo alamama, 

Ağızda tat bozukluğu, 

El ve ayak tırnaklarında geçmeyen mantar enfeksiyonu, 

Çocuklarda öğrenme bozuklukları, ajitasyon, 

Bebeklerde ishal veya kabızlık yanında popoda kızarıklık ve geçmeyen pişik durumu, ağızda pamukçuk 

Prostatitis
Iktidarsızlık
Cinsel arzu kaybı
Endometriosis
Kramp ve regl düzensizlikleri, regl öncesi aşırı gerginlik
Kulakların üstünde basınç, şişkinlik ya da karıncalanma hissi. 

Hemoroit
İdrar yaparken yanma, sık idrara cıkma 
Postnasal akıntı
Öksürük

ile kendini gösterir.

TEDAVİ

Candida tedavisi klasik tıp yöntemleri yetersizdir. Mantar ilaçları candidayı yoketmekte yetersizdir. Candida tedavisinde uzun süreli şeker ve karbonhidrata dönüşen ekmek, patetes , pirinç gibi gıdalar yasaklanır. Diyet tedavi sırasında mutlak yapılmalıdır. 6 ay süreyle probiyotik desteği yapılır. Candidaları hizla yok etmek için bioresonans yöntemi özellikle zapper denilen bir frekans üreten cihaz kullanılır. Hazır gıdalarla beslenme bırakılır. Daha çok doğal destek ürünleri kullanılır. Bentonit ve bitkisel destek ürünleri kullanılır.