Whatsapp

Ağızdaki Tehlike Amalgam

Amalgam yaklaşık %45-55 oranında civa içeren dolgulardır. Geri kalan bölümü gümüş,bakır , kalay, kurşun gibi metallerden oluşur. Amalgam üzerindeki en önemli tartışma civadan kaynaklanmaktadır. Çünkü civa doğada radyoaktif olmayan bir madde olmadığı halde , radyoaktif maddeler kadar zararlı bir ağır metaldir.Civa tehlikesinin boyutunu artıran en önemli özellik , buharlaşarak vücuda yaptığı etkidir. Civa elemental , inorganik ve organik civa formunda doğada bulunur.

Amalgamda elemental civa formunda bulunur. Vücuttan temizlenmesi en zor maddedir.Civa amalgamdan sürekli olarak salınarak kronik toksititeye neden olur.Civa vücutta biyolojik işleyişi farklı seviyelerde etkiler. Psikolojik ve fizyolojik birçok rahatsızlığa neden olur.Civa buharlaştıktan sonra %80 oranında akciğerler tarafından emilerek buradan diğer doku ve organlara gider.Özellikle böbrek , karaciğer , kalp , beyinde yoğunlaşır.Civa kan beyin bariyerini rahatlıkla geçme özelliğine sahiptir.Beyinde toplanan civa kronik yorgunluk , epilepsi alzheimer gibi rahatsızlıkların en önemli nedenidir. Civa ayrıca kromozomlar üzerine yaptığı etki ile DNA yapısını da bozar.

Civa vücuttaki immun işleyişi bozar. Bağırsak florası üzerindeki olumsuz etkisi probiyotik bakterilerin miktarını azaltıp patojen bakterilerin çoğalmasına neden olmasından kaynaklanır. Bozulan bağırsak florası bağırsağın bariyer özelliğini kaybetmesine neden olur. Bozulan yapı alerjiye neden olur. Oto-immun süreçleri tetikler.

Elemental ve inorganik civa vücutta bakteri, mantar ve mayalar tarafından metil civaya dönüştürülür.Amalgam dolgu ayrıca metal özelliği nedeniyle ağızda galvanik akım oluşturur. Ağızda birden fazla amalgam dolgu varsa galvanik akım nedeniyle günlük salınan civa miktarı daha fazla artar.

Amalgam dolgudan salınan civa buharı plesentaya kolaylıkla geçer. Annedeki amalgam doğum sırasında bebeğe plesenta yoluyla geçer, doğumdan sonra ise anne sütü aracılığı ile bebeğe geçer. Bu nedenle doğumdan önce annenin amalgam dolgularının kontrollü olarak çıkarılması, detoks yaparak vücudun temizlenmesi sağlıklı bir gebelik ve bebeğin sağlıklı olması için önemlidir. Bu nedenle anne adaylarının hamilelikten önce detoks yaptırması bu yönden önemlidir.

Amalgam dolgunun bir başka önemli etkisi de oluşturduğu bozucu alandır. Bozucu alan vücuttaki enerji akışında oluşturduğu blokaj ile ilgili organlarda rahatsızlıklar oluşturur. Bu nedenle Bel boyun fıtıklarının en önemli nedeni ağızdaki amalgam dolgular olabilir.

Amalgam dolgular çıkartılırken belli koruma tedbirleri uygulanmalıdır. Gelişigüzel amalgam çıkartılmaz. Diş hekimi rabber dam, güçlü bir aspiratör, oksijen maskesi, koruyucu maske, odanın havalandırması , amalgamın olabildiğince bütün çıkarılması ve çıkarılan amalgamın kanalizasyon sistemine karışmasının engellenmesi gibi tedbirlerin alındığı şartlarda çıkartır. Ayrıca amalgam çıkartılırken vücudda oluşan eksik mineral ve vitaminlerin tamamlanması , vucüdun detoks organlarının desteklenmesi , amalgam çıkartıldıktan sonra da bazı şelasyon ürünleri kullanılarak vücudun temizlenmesi gerekir. Bu süreç çok kısa değildir. Ama uygulanması amalgamın vücutta oluşturduğu toksik birikimin uzaklaştırılarak sağlıklı süreçleri başlatmak için önemlidir.

Amalgam bu konuda bilinçli ve eğitimli diş doktorları tarafından çıkarılmalıdır. Çıkartılma sırasında holistik eğitim almış bir doktorun takibi önemlidir. Bu doktor amalgam ile ilgili etkileri her aşamada değerlendirerek uygun detoks programı oluşturur.