Whatsapp

SIBO (İnce Bağırsak Bakteri Üremesi)

İnce Bağırsak Bakteriyel Büyüme

ince bağırsak mide ile kalın bağırsağı birbirine bağlayan sindirim sistemimizin bir parçasıdır.  İnce bağırsakların asıl işlevi, yediğimiz yiyecekleri sindirmek ve emmektir.

İnce bağırsak üç kısma ayrılır: mideden yiyecek alan duodenum, sindirilmemiş gıdayı kalın bağırsağa geçiren jejunum ve ileum.

Gastrointestinal sistem florası yüksek konsantrasyonda bakteri içerirler. İnce bağırsak bakteri florası kalın bağırsaktakine göre daha az mikrobiyataya sahiptir. 

İnce barsak bakteri üremesi  kısaca SIBO  olarak adlandırılır. Normalde şartlarda  kalın bağırsaklarda bulunan bakterilerin ince bağırsakta görülüp üremesi sonucu da SİBO oluşur.

İnce bağırsak, sindirim sisteminin en uzun kesitidir. Yiyeceklerin sindirim suları ile karıştığı yer burasıdır ve besinler kan dolaşımına emilir. SIBO rahatsızlığı olanlarda, besin maddelerinin, özellikle yağda çözünen vitaminlerin ve demirin emilim yetersizliği hızla bir sorun haline gelebilir.

Bu bakteriler tüketilen gıdalardaki nişastalar, doğal şekerler ve rafine şekerlerle beslenir ve metan ve hidrojen gazı üretir.  Karbonhidratlar içeren gıdalar tüketildikten sonra   bel ağrısı , şişkinlik, abdominal distansiyon ve karın ağrısı gibi semptomların yaşanması SİBO nedeniyle olur ve buna bağırsak gaz miktarının artması neden olur. 

Bağırsak gazlarının aşırı miktarda artması  bağırsak kramplarına ve irritabl bağırsak sendromuna (IBS) neden olabilir. Bu belirtiler ishal ve kusma ile birlikte olur. Diyare genellikle hidrojen gazı üretimiyle bağlantılı iken kabızlık genellikle metan gazı üretimi ile ilişkilidir. SIBO ile  IBS ortak belirtilere sahiptir. Dünya Gastroenteroloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre , IBS ve SIBO arasında kesin bir ilişki olduğu belirtilmektedir. 

Bağırsaktaki anormal gaz miktarı ayrıca mide ekşimesi, asit reflü , ve bulantıya yol açabilir . Bu semptomlar, gazın doldurduğu ince bağırsakların mideye yukarı doğru itilmesi ve hiatal herniye neden olması sonucu ortaya çıkar.

SIBO ile ilişkili diğer semptomlar, antibiyotik kullandıktan sonra bağırsak hareketlerinin düzelmesi ve lif tüketimi veya probiyotik kullanımı sonrası bağırsak problemlerinin kötüleşmesi sayılabilir . Ağrıdan dolayı  kullanılan opiatlar  bağırsak problemlerini artırıyorsa bu da  SIBO'nun varlığını düşündürmelidir.

SİBO sindirim enzimlerini inhibe ederek tüketilen nişastanın emilebilir basit şeker moleküllerine dönüşmesini engeller.  Ayrıca tüketilen besinlerden vitamin B12 , demir ve yağ gibi maddelerin emiliminde eksiklik oluştururlar.Bunların emilim eksikliğine bağlı sağlık problemleri oluşur.

SIBO aynı zamanda,sızıntılı bağırsak sendromu olarak da bilinen bir durum olan ince bağırsakların geçirgenliğini arttıran zonulin olarak bilinen bir hormon üretiminde artışa neden olur . Bu durumda anormal büyük protein moleküllerinin emilmesi ve buna bağlı olarak otoimmün hastalıklar, alerji ve astım gibi rahatsızlıklara neden olur.

SIBO  semptomları şunlardır :

Mide bulantısı

Şişkinlik

Kusma

Astım

Depresyon

İshal

Akne

Egzema

yetersiz beslenme

Kilo kaybı

Eklem Ağrısı

Yorgunluk

Rosacea

SIBO'nun Nedenleri ve Risk Faktörleri

İnce bağırsakta bakteri çoğalmasına katkıda bulunduğu düşünülen bazı temel koşullar vardır. Yaşlanma, kronik pankreatit, diyabet ,divertiküloz , ince bağırsakta yapısal bir bozukluk, yaralanma, fistül, bağırsak lenfoması ve skleroderma gibi etkenler SİBO oluşumunda etkilidir.

İmmünsüpresan ilaçlar, proton pompa inhibitörleri, bağışıklık sistemi bozuklukları, çölyak hastalığında kullanılan bazı ilaçlar  SIBO oluşmasında önemli etkileri vardır.Ayrıca  Çölyak hastalığı, bağırsak motilitesini bozarak uygunsuz ince bağırsak işlevine yol açtığından özellikle SİBO için risk faktörüdür.

SİBO tanı yöntemleri nedir ?

SIBO'nun teşhisi kolay değildir, çünkü İnce bağırsaklardan bakteri kültürü almak zordur. SİBO tanısında günümüzde kullanılan en yaygın tanı yöntemi nefes testidir. Nefes testi hastalara lactulose içirildikten sonra  belli sürelerde solunum havasından hidrojen ve metan ölçülmesi esasına dayanır.