Gut, Oksidatif Stres Habercisimi?
Ürik asit yüksekliği çoğu zaman gut alarak adlandırdığımız rahatsızlıkla beraber seyreder. Ürik asit yüksekliği bunun dışında kalp hastalıkları, artrit, böbrek hastalığı, diyabet, otoimmün hastalıklar ve GI inflamasyonu gibi durumlarda da mevcuttur. Ürik asit dokulara çöktüğünde, bu durum gut artritinin ağırlaşmasına neden olabilir.
Ürik asit, kandaki en bol miktarda antioksidandır. Aslında ürik asit, kanın antioksidan kapasitesinin yaklaşık% 50'sini oluşturur. Ürik asit, ksantin oksidaz enzimi aracılığı ile pürin metabolizmasından sentezlenir. Molibden, kükürt, demir ve bakır ürik asit biyosentezindeki mineral kofaktörlerdir.
Çoğu klinisyen, gut olan kişilerin ve yüksek ürik asit bulunanların pürin içeren yiyecekleri azaltmasını veya ortadan kaldırmasını önermektedir. Diyet pürelerinin başlıca kaynakları şunlardır:
* Kırmızı et: sığır eti, domuz eti, kuzu, bufalo
* Organ eti: karaciğer, böbrek, terleme
* Sardalya, ringa balığı, hamsi, uskumru gibi yağlı balık
* Kahve
* Sebzeler: ıspanak, mantar, enginar, kuşkonmaz, bezelye
* bira mayası
* Yulaf
Bununla birlikte, pürin açısından zengin gıdaların elimine edilmesi gerçek problemi çözmeye yetmez. Ayrıca pürin içerikli besin kaynakları , pürin biyosentezinde çok az rol oynamaktadır.
Pürinler nükleik asit bazları, DNA ve RNA'mızın makromolekülleridir. Pürinler, folat ve metionin metilasyon reaksiyonlarının bir sonucu olarak sentezlenir. İnsan vücudu, pürin içeren gıdaların tüketiminden bağımsız olarak kendi pürelerini sentezler.
Ürik asiddeki yükselmeler> 5.0 mg / dl, yükselen inflamatuar aktivite düzeylerini yansıtmaktadır ve diyet ile yapılacak çok az bir etki vardır.Şunu da unutmamak gerekir, Ürik asit mikotoksikoza yanıt olarak ve Gastro intestinal inflamasyon sonucunda da yükselebilir.
Gut olan kişilerde, pürin içeren gıdaların eliminasyonunun ürik asit seviyeleri ve gut semptomları üzerinde herhangi bir olumlu etkisitartışmalıdır. Hatta yoktur bile denilebilirBunun aksine, fruktoz ve şekerin tüm çeşitlerinin diyetten çıkarılması , ürik asit ve gut semptomlarının azaltılmasında en etkili diyet faktörüdür.
Kalp hastalığı hastalarının büyük bir yüzdesi ürik asitte yükselmeleri tabloları ile karşımıza çıkar. Bu hastalarda , tüm fruktoz ve pürinler diyetten atılmış olsa bile, ürik asit hala yüksek kalabilir. Bunun nedeni kronik inflamasyondur. Sistemik iltihaplanma olduğu sürece, vücut ihtiyaç duyulan bir antioksidan savunma olarak yüksek oranda ürik asit sentezleyecektir.
Vücudun metilasyon döngülerinde de (MTHFR, MTRR, SUOX, CBS gibi) anormallikler veya belirgin genetik mutasyonlar varsa, bu, pürin ve ürik asit biyosentezinin hızını değiştirebilir. Pürin biyosentezine giden yol, 5, 10 metilen tetrahidrofolattan indüklenir. Bu folat metaboliti, birçok enzimi içeren çoklu metilasyon reaksiyonlarından doğrudan etkilenir. Metillasyon döngüsü disfonksiyonunun yüksek prevalansı göz önüne alındığında, ürik asit yükseldiğinde bu faktöre her zaman dikkat edilmelidir. Metillasyon disfonksiyonu, homosistein metabolizmasında, glutatyon oluşumunda ve nitrik oksit sentezinde metilasyonun rolü nedeniyle kardiyovasküler hastalıkların temel bir bileşeni olabilir .
Düşük Ürik Asit
Yaygınözellik ürik asitte azalmadır. Bu genellikle molibden olarak bilinen önemli bir mineral eksikliğinden kaynaklanır. Molibden'in 3 önemli rolü vardır:
1. Sülfitlerin sülfatlara dönüşümü
2. Ürik asitin sentezi
3. Aldehid oksidaz - asetaldehitin çıkarılması
Ürik asitte hem yükselmeler hem de azalmalar oksidatif stresin sinyalleridir. Her zaman ürik asit sentezini etkileyen çok sayıda faktöre dikkat edilmelidir.