Whatsapp

Ağır Metal ve Mineral İlişkisi

Ağır metallere kronik maruz kalma, özellikle günümüz yaşam şartlarında  artan bir halk sağlığı sorunudur. Toksik metallerin vücuttan atılması zordur ve vücudda birikme  eğilimindedir  , bu  da birçok sağlık sorununa yol açar.  
Ağır metaller, hemen hemen her organı ve vücut sistemini etkiler. Ağır metal toksiistesi  çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağır metallerin vücudunuzdaki organlara affinitesi farklılık gösterir.  Örneğin, arsenik cildi, akciğerleri, beyni, böbrekleri, karaciğeri, metabolik sistemi, kardiyovasküler sistemi, bağışıklık sistemini ve endokrin sistemini etkiler. Kadmiyum ise kemikleri, böbrekleri, karaciğeri, akciğerleri, testisleri, beyni, bağışıklık sistemini ve kardiyovasküler sistemi etkiler. Fakat ağır metaller en çok karaciğer ve beyin üzerinde önemli toksik etkilere sahiptir. 
Nörolojik problemler, gelişimsel gecikmeler, kanser, karaciğer ve böbrek problemleri, öğrenme güçlüğü, düşük IQ, kalp hastalığı, diyabet, doğum kusurları , otoimmun hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar gibi kronik  hastalıkların , kronik ağır metal  maruziyeti ile ilişkilidir. . Hasarın bir kısmı oksidatif stres nedeniyle oluşur. Bununla birlikte,  mineral eksikliği de toksisiteye  etkili diğer önemli bir faktördür.
Kurşun , kadmiyum, civa ve arsenik , aluminyum en yaygın maruz kaldığımız ağır metallerdir. Yaygın maruz kalma kaynakları:  
-  Sigara  (kadmiyum) 
- Fosil yakıt yanmasından ve / veya araç egzozundan kaynaklanan kirlilik 
- Eski binalarda boya ve / veya borular (kurşun) 
-  İçme Suları (arsenik, kurşun) 
- Balık (cıva) 
- Kirli toprakta yetişen bitkiler
--Kozmatikler (Kurşun ; Aluminyum ; Civa )
Temel Mineraller ve Toksik Metaller Nasıl Etkileşimde  
Ağır metallerin bu kadar toksik olmasının bir nedeni, kalsiyum, demir ve çinko gibi esansiyel minerallerin emilimini, metabolizmasını ve kullanımını bozmasıdır. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına neden olan mineral eksikliğine yol açar. Metallerin ve minerallerin birbirleriyle etkileşime girmesinin toksik metallere karşı duyarlılığınızı etkileyen ve olumsuz sağlık etkileri yaşama riskinizi artıran birkaç yolu vardır. 
Emilimi Bloke Etme ;
Metallerin ve minerallerin etkileşime girdiği yerlerden biri emilim bölgesindedir. Metaller ve esansiyel minerallerin emilmesi için ince bağırsaklardaki taşıyıcılarla bağlanmaları gerekir. Birçok toksik metal, esansiyel metallerle aynı bağlayıcıları veya aktarıcıları kullanır. Ağır metallerin bu bölgelere bağlanması minerallerin  yerine toksik metallerin emilimi dolayısıyla vücutta eksikliklerine yol açtığı anlamına gelir  . Bununla birlikte, yeterince yüksek miktarda mineral tüketilirse ,bu durumda da  metallerin toksisitesinin  azaltabileceği anlamına gelebilir, çünkü mineraller bağlayıcı bölgede  metallerin emilimini engeller. Örneğin, yapılan çalışmalar kalsiyumdan fakir bir diyet tüketenlerin, kalsiyum yönünden zengin bir diyete sahip olanlardan daha fazla kurşun emdiğini göstermiştir. Diğer örnekler:   
- Demir eksikliği, kurşun ve kadmiyum emiliminde  artışa neden olur  . 
- Demir ve arsenik, birbiriyle rekabet eder, bu nedenle eğer yeterli demir varsa, o zaman arsenik toksisitesini azaltır. 
-  Kalsiyum eksikliği  bağırsak emilimini ve vücudun kurşun tutulumunu arttırır. 
Metabolizma Değişiklikleri ve Taşıma
Birçok mineral ve metal  aynı taşıma mekanizmasını kullanır ve benzer metabolik fonksiyonlara maruz kalır. Sonuç olarak, birbirleriyle rekabet taşınmada rekabet ederler. Toksik metaller taşıma sistemlerinde  minerallerin yerini alırsa bu , sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin ;   
- Kadmiyum bakır , çinko ve demirin  metabolizmasını engeller  . Ayrıca bağırsaklarda kalsiyum taşınmasını azaltır. 
- Çinko, metalotionin  (MT) sentezini artırarak ağır metalleri temizlemeye yardımcı olabilir  . Bununla birlikte, toksik metaller, özellikle de kadmiyum, MT ile bağlanma için bakır ve çinko ile rekabet eder. Kadmiyum çinkonun yerini alabilir çünkü serbest çinko seviyeleri nedeniyle MT sentezini uyaran daha yüksek bir afiniteye sahiptir. 
- Selenyum  , cıva metabolizması sırasında rol oynayarak civa toksisitesine  karşı korur  . Civa ve selenyumdan üretilen bir bileşik olan merkür selenid ayrıca canlı organizmalarda biyolojik olarak etkisiz ve çözünmezdir.
- Ağır metaller temel mineralleri taklit eder ve sonuçta aynı taşıma sistemini kullanarak hücresel zara girer. Hücreye girdikten sonra, nükleik yapıyı değiştirme yeteneğine sahiptirler ve  potansiyel olarak kronik hastalığa katkıda bulunan genetik seviyede değişikliklere yol açan DNA ve RNA aktivitelerini olumsuz olarak etkilerler.  
Bu etkileşimler, bazı kronik hastalıklara yatkınlığın metallerin toksisitesinin ötesinde bir artışa yol açabilir. Esansiyel mineraller, toksik metaller ve kronik hastalık birlikteliğini inceleyen çalışmalardan bazıları:  
- 0 - 7 yaş  arası çocukların kurşun maruziyetine ilişkin yapılan  bir çalışmada  , araştırmacılar kandaki kurşun seviyeleri ile serum kalsiyum ve demir arasındaki negatif ilişkiyi buldular. Çocuklara ilgili başka bir çalışmada  selenyum ve demir seviyeleri ve kurşun arasında ters bir ilişki bulundu  . Düşük demir düzeyine sahip  çocuklarda, daha kolay emilim nedeniyle büyük olasılıkla daha yüksek kadmiyum seviyeleri vardı. 
- Ağır metallerin, özellikle çinkonun neden olduğu temel metal eksiklikleri, hipertansiyona neden olabilir  . Çinko eksikliği, yüksek tansiyona yol açan iltihaplı, kırılgan, sert ve esnek olmayan arterlere neden olur. Selenyum, vücudun antioksidan savunma sisteminde rol oynar ve bir eksiklik, özellikle ROS'un rolü nedeniyle kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Bir çalışmada, araştırmacılar kanda, idrar ve kafa derisi saç numunelerinde daha yüksek kadmiyum ve civa seviyeleri ve hipertansiyonu olmayan kontrollerden daha düşük çinko ve selenyum seviyeleri buldular. Hipertansiyon hastalarında esansiyel elementlerin ve toksik metallerin oranları kontrollere göre daha düşüktü. 
- Metabolik sendromlu katılımcıların saç örneklerinde  , kontrol grubundan daha yüksek arsenik ve kurşun düzeyleri ve düşük kalsiyum, magnezyum ve çinko seviyeleri vardı. Metabolik sendrom grubu da saçlarında daha yüksek potasyum ve sodyum seviyelerine sahipti, ancak kadmiyum, alüminyum ve cıva açısından bir fark yoktu. Kalsiyum, bakır ve magnezyum seviyeleri ile insülin direnci arasında anlamlı bir negatif korelasyon vardı, ancak sodyum ve potasyum ile pozitif bir korelasyon vardı. Selenyum açlık kan glukozu ile pozitif, kalsiyum ve magnezyum ile negatif korelasyon gösterdi. Mineral eksiklikleri insülin direnci ve metabolik bozuklukla, özellikle magnezyum, çinko ve kalsiyumla, muhtemelen karbonhidrat metabolizmasındaki rollerinden dolayı ilişkilidir. 
- Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar daha yüksek toksik metal seviyelerine ve daha düşük belirli temel mineral seviyelerine sahiptir. Bir çalışma, 11 ağır metal için saç örneklerini analiz ederken, ASD li  çocukların kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Genel olarak, çinko, demir, sodyum, magnezyum, potasyum ve kükürt gibi daha yüksek seviyede esansiyel minerallere sahiplerdi. Ancak, daha düşük seviyede bakır ve kalsiyum vardı. 
- Temel mineraller ve toksik metaller arasındaki ters ilişki karaciğer kanseri ve siroz ile ilişkilidir  . Bir çalışmada, selenyum ve çinko takviyesi, karaciğer hastalığı olan hastalarda karaciğere bir miktar destek sağlamıştır. Kandaki selenyum ve çinko seviyeleri artarken, 60 günlük takviyenin ardından arsenik ve kadmiyum seviyelerinin azaldığı görülmüştür. Bu hastalarda kontrollere kıyasla iki kat azalmış arsenik ve kadmiyum düzeyleri vardı. 
Kendinizi Toksik Metallerden Nasıl Korursunuz ?
Ağır metallerin atılması zor olsa da, yükünüzü azaltmak ve olumsuz etkileri hafifletmek mümkündür. Bunu yapmanın iki yolu vardır: Mevcut toksik yükünüzü azaltın ve mineral depolarınızı güçlendirin. 
Zehirli Yükünüzü Azaltın  
Toksik bir ortamda yaşıyoruz, bu yüzden toksik yükünüzü azaltmak için elinizden geleni yapmanız önemlidir. Bunu yapmak, yalnızca toksisite ile ilişkili herhangi bir semptomu azaltmaya yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda ağır metaller nedeniyle esansiyel minerallerde bir azalmanın neden olduğu semptomları azaltmaya da yardımcı olur. Ağır metaller genellikle vücuttan dışarı çıkan en zor toksinlerdendir ve bu onları daha tehlikeli hale getirir. Ancak, seviyenizi azaltmak mümkündür. 
Öncelikle, kirlilik, bazı balıklar ve sigara dumanı gibi bu ağır metallerin ortak kaynaklarına bakın. Bu suçlulara maruz kalmanızı azaltmanın yollarını bulun. Ardından, vücudunuzun doğal metal detoksifikasyon işlemlerini destekleyen eylemler uygulayın.  
Maruziyetinizi ve toksik yükünüzü azaltmaya başlamanın yollarının bir listesi:  
- Sigara içmeyin ve ayrıca pasif içicilikten de kaçının. 
- Evinizde kurşun kaynaklarını kontrol edin. En büyük kaynaklar, özellikle 1978'den önce inşa edilmiş evlerde boya ve sudur.  
- Ağır metalleri gideren bir su filtreleme sistemi kullanın. 
- Özellikle yüksek kirlilik içeren bir bölgede yaşıyorsanız, hava temizleyici kullanın. 
- Balık alımınızı, özellikle de daha yüksek miktarlarda cıva içeren , çiftlik balıklarını sınırlandırın. 
- Bir tıbbi veya sağlık uzmanının rehberliğinde vücudun doğal şelasyon işlemlerini destekleyen özel bir ağır metal detoksifikasyon protokolünü izleyin  . 
- Karaciğeri korumak için zerdeçal ve diğer baharatları tüketin  . Bazı araştırmalar, curcuminin , ağır metallerin yol açtığı zararlara karşı koruma sağlama potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Mineral Depolarınızı Güçlendirin  
Mineral depolarınızı güçlendirmek vücudun sağlık sistemini desteklemenin yanında , metallerle yarışarak vücudu doğal olarak ağır metallerden korur.  Bu nedenle mineral içeriği yüksek bir beslenme sizi ağır metallerden korumak için önemli katkı sağlar.Mineralden zengin yiyeceklerin kısa bir listesi:  
-  Kalsiyum: susam, beyaz fasulye, badem,  hardal ıspanağı , maş fasulyesi, ıspanak, barbunya fasulyesi  
-  Çinko : istiridye, sığır eti, susam, hindi, kabak çekirdeği , çam fıstığı, kaju fıstığı, beyaz fasulye, siyah fasulye 
-  Demir: sığır eti, kuzu, soya, beyaz fasulye, susam, barbunya ,  mercimek, maş fasulyesi, lima fasulyesi, kakao , kabak çekirdeği 
-  Selenyum : Brezilya fıstığı,  hindi, tavuk, yumurta, balık, ayçiçeği tohumu, buğday, arpa, istiridye, barbunya, susam  
Gördüğünüz gibi, bazı gıdalar susam, kabak çekirdeği ve istiridye gibi birden fazla mineralden oluşan zengin kaynaklardır. Bu besin kaynakları, diyetinize birden fazla mineral eklemeyi kolaylaştırır. Aşağıda mineral depolarınızı güçlendirmek için yapmanız gereken bazı eylemler şunlardır:   
- Çinko ve demiri düşük diyetler, yeterli seviyeye sahip olduğunuzdan çok daha düşük maruz kalma seviyelerinde kadmiyum toksisitesine neden olabilir. Esansiyel mineraller, özellikle de çinko ile takviye etmek  , genellikle kadmiyum toksisite semptomlarını azaltabilir veya hatta ortadan kaldırabilir. Benzer şekilde, esansiyel minerallerle takviye etmek, kurşun dahil diğer ağır metallerin etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir  . Her zaman doktorunuzla takviye etmeyi konuşun, özellikle demir gibi bazı mineralleri yüksek düzeyde  toksik olabilir. 
-  Doktorunuzla görüşerek yeterli D vitamini seviyesi sağlayın. D Vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko, bakır ve fosfat gibi birçok temel mineralin emilimini arttırır. 
- Çocuklar yetişkinlere göre  ağır metallere karşı daha savunmasızdır.  Ağır metale maruz kalmanın bilişsel işlev  gelişimdeki bir bozulma sonucu fiziksel yetenekleri üzerinde uzun süreli etkileri olabilir. Bu, çocuğunuza sağlıklı, dengeli bir diyet sağlayarak gerekli minerallerin yeterli seviyesine sahip olmalarını sağlamak için iyi bir nedendir. Bu nedenle  hamile kalmadan anne adaylarının detoks yapmaları ve mineral eksikliklerini tamamlamaları önemdir. Ayrıca yeni annelerin  de  emzirme aracılığı ile çocuklarına ağır metalleri aktardıkları unutulmamalıdır.  
Diyetinizde yeterli mineral bulunmasının birçok sağlık yararı vardır. Toksik modern dünyamızda, kendinizi metal toksisitesine karşı korumanın doğal bir yoluna sahip olmanın avantajını da kazanırsınız. Her zaman olduğu gibi, gıdalarınızı, besinlerinizi ve takviyelerinizi vücudunuza uyarladığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızla görüşmenizi öneririm.