Whatsapp

Bilim Ne Diyor?

 

İyot eksikliği, meme, tiroit ve mide gibi tiroit hormon reseptörlerine sahip bazı kanserlerin riskinin artması ile ilişkilidir (Verheesen ve diğerleri, 2008).
Fibrokistik memelerin iyot ile tedavisi fibrokistiklerin normal dokulara dönüşmesine neden olur (Ghent ve ark. 1993; Kessler 2004; Bezpalov ve ark. 2005).

İyot, sağlıklı olan konsantrasyonlarda meme kanseri hücrelerinde apoptozu indükler. Bu konsantrasyonlar, günde 50 mg iyot ve/veya İyot kullanılarak elde edilebilir (Ghent ve diğerleri, 1993).

Prostat kanserinin iyot ile tedavisi, prostat boyutunun küçülmesi ile ilişkilidir.

Yüksek iyot içeriğine sahip diyetleri tüketen popülasyonlarda prostat, endometrium, yumurtalık ve meme kanseri insidansının düşük olduğu görülmüştür. (Stadel 1976).

Meme kanseri insidansının ve bebek ölümlerinin çok düşük olduğu Japonya'da insanlar günde yaklaşık 13,8 miligram iyot tüketir (Konno ve diğerleri, 1993)

Midede iyot, Helicobacter pylori'nin klinik olarak en önemli olduğu anormal bakteri büyümesine karşı koruma sağlar. Midedeki iyot ayrıca tüm biyolojik ve çoğu kimyasal zehirleri etkisiz hale getirebilir (Stadel 1976).

İyodun terapötik dozunun akciğer kanserine karşı güçlü etkinliğe ve yüksek seçiciliğe sahip olduğunu gösterdiler (Zhuang ve diğerleri, 1998).

Guatrlı insanlarda ve dünyanın bazı iyot eksikliği olan bölgelerinde yaşayanlarda tiroit kanseri riskinde artış bildirilmiştir (Ohshima ve diğerleri, 1984). Çalışmalar, iyotun önemli bir rolünün insanlarda tiroit tümörlerinin oluşumunu önlemek olduğunu göstermektedir (Ward ve diğerleri, 1986).