Whatsapp

İyotun Meme Kanserine Etkisi

Meme kanseri günümüzde kadınlarda yaygın olarak görülen önemli bir problemdir. Gün geçtikçe de görülme sıklığı artmaktadır.

Meme kanseri oluşmasında birçok faktör etkilidir. Hormonal dengesizlik , flor, civa, gibi toksik maddeler meme kanseri oluşmasında önemli etkilere sahiptir.

Bunların yanı sıra iyot eksikliği de önemli bir etkendir. İyot eksikliğinde meme dokusu sağlıklı yapısını koruyamaz. Ayrıca iyotun toksinlerin vücuttan atılmasını artırdığı,hormonal dengesizliği düzelttiği de bilinen bir durumdur.

Bağışıklık sistemi, kanserin ilerlemesinde veya gerilemesinde çok önemli bir bileşendir. Moleküler iyot (I 2 ), bir farklılaşma indüktörü ve immün modülatör olarak hareket ederek önemli antineoplastik etkiler gösterir, ancak antitümör immün yanıtındaki etkileri açıklanmamıştır.

İyot'un farklı mekanizmalar ile oluşturduğu etkiler nedeniyle meme kanseri tedavisinde olası bir adjuvan olarak önerilebilir.

İyot kanser hücrelerini yok ederken normal insan meme hücrelerinde hiçbir apoptoz indüksiyonu gözlenmemiştir. İyotun meme kanseri oluşmasındaki koruyucu etkisi ve kanser tedavisindeki etkisi göz önünde bulundurulduğunda kadınlar için iyot eksikliğinin ne kadar önemli ve yıkıcı sonuçlar oluşturabileceği aşikârdır.

Meme kanseri olan ya da kanseri geçirmiş olan tüm kadınların iyot kullanması, yeniden kanser riskini ortadan kaldırırken aynı zamanda iyotun etkili olduğu diğer organlarda oluşturacağı denge daha sağlıklı olmada ve bu sağlık halini korumada çok etkili olacaktır.