Whatsapp

İyot Ve Akciğer Kanseri

Kanser günümüzde hâlâ önemli bir sağlık problemidir ve tüm ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Kanserle mücadele aslında erken tanı ile değil , kanser oluşumuna neden olan olumsuzlukları ortadan kaldırarak yapılmalıdır.

Konvansiyonel tıbbın kanser tedavi yaklaşımı artık daha çok tartışılmaya başlanmış, kanseri engellemekte ve tedavi etmekte daha doğal ve yan etkisiz yöntemlerin araştırılması çalışmaları hız kazanmıştır.

İyot tüm kanser hastalıklarının oluşmasını engellemede ya da oluşan kanserlerin tedavisinde ciddi bir seçenektir. Yapılan bir araştırma iyodun
küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde apoptozu indüklemek yani kanser hücrelerini yok etmeyi artırmak için etkili bir seçenek olarak karşımıza çıkmıştır.

Kullanılan iyot sonucu hücre içi iyot artışı olan hücrelerde akciğer kanseri hücrelerinin >%95'inde apoptoz görüldü. Lin Zhang'ın yaptığı çalışma Radyoaktif olmayan iyodun terapötik dozunun, akciğer kanserine karşı güçlü etkinliğe ve yüksek seçiciliğe sahip olduğunu gösteren ilk rapordur.
İyotun akciğer kanseri üzerine etkisi ümit vericidir.