Whatsapp

İyo Kullanmak için İlla Felaket Mi Yaşamalıyız?

Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

Türk atom enerjisi kurumu resmî sayfasında iyotun nükleer felaketten 6 saat önce kullanılmasının en iyi korumayı sağladığı ifade edilmektedir.

TAEK , İyot tabletlerinin genellikle iyi tolere edildiğini. Sindirim bozuklukları gibi yan etkiler çok nadiren görüldüğünü ve uygulama kesildiğinde kendiliğinden geçeceğini ifade etmektedir.

TAEK 'e göre yan etkilerin uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Hipertiroit tedavisi görenler, iyot tabletleri aldıkları süre içinde de tedavilerine devam etmeli, ancak tehlike durumu sona erdiğinde, doktora başvurmalıdırlar. İyot tableti aldıktan sonra 1 hafta ila 3 ay içinde çarpıntı, kilo kaybı veya ishal şikayeti olanlar doktora müracaat etmelidir.

İyot tabletleri kullanımında maksimum toplam doz 1 gramı (1000 mg 1 000 000 mikrogram) geçmemek gerekir.

Nükleer felaket sırasında gram dozunda güvenle kullanabileceği tavsiye edilen iyotun normal şartlarda mikrogram dozunda kullanılmasından kaçınılması çelişki değil midir?