Whatsapp

İyot Eksikliği

Hipotiroid günümüzde yaygın bir problemdir. Hipotiroidin oluşmasında farklı neden ve koşullar etkili olsa da en önemli neden iyot eksikliğidir.

Hipotiroid hastaları öncelikle sentetik hormon ile tedaviye başlanmadan önce iyot takviyesine ihtiyaç duyarlar.

Yetersiz iyot alımı yanında iyotun tiroit tarafından kullanılmasını engelleyen guatrojen olarak adlandırılan maddelerden uzak durulmalıdır. Beslenmenizde tiroidin iyot kullanmasını engelleyen besinleri azaltmak gerekir.

Ayrıca iyotun tiroit tarafından kullanılmasını engelleyen ağır metaller ve halojenler gibi kimyasallardan vücudu korumak gerekir.

Gebelik hipotiroidisi başta olmak üzere, hipotiroid hastalarında öncelikle iyot takviyesi problemin çözümünde önemli katkı sağlar.

Hafif ila orta derecede iyot eksikliği olan hamile kadınlarda iyot takviyesinin maternal tiroit fonksiyonu ve bebek nörodavranışsal gelişimi üzerindeki etkilerini inceleyen randomize kontrollü çalışmalara acilen ihtiyaç vardır.

Kronik iyot alımına ve özel olarak iyot takviyesine ilişkin güvenli üst sınır hakkında , zararlı olduğunu gösteren çalışmalar olmadığı halde , hamile ve emziren kadınlarda iyot fazlalığının etkilerine ilişkin klinik verilere ihtiyaç duyulur.

Fakat genel yaklaşım insanları iyottan uzak tutmaya yönelik asılsız korkudan ibarettir.

Aşırı iyot kullanılması, bazı duyarlı kişilerde tiroit fonksiyon bozukluğuna neden olabilir, ancak çoğu insanda genellikle iyi tolere edilir. Bu değişiklikler ise geri dönüşlü olup iyot ile kalıcı hasar meydana getirilemez.