Whatsapp

Tiroit Hastaları Nasıl İyot Kullanmalıdır?

 

Tiroit ilacı kullananlar iyot takviyesi kullanabilir mi? İyot kullanımı için en çok merak edilen konu budur.

İyot tiroit hormonu üretmek için ihtiyaç duyulan bir mineraldir. İyot olmadan tiroit, hormon üretemez. Hipotiroit hastaları için konvansiyonel tıp yaklaşımı tiroit tarafından üretilmeyen hormonu dışarıdan takviye etmektir. Oysa hipotiroit hastalarının büyük kısmı iyot eksikliği nedeniyle hormon üretemez. Bunlarda iyot takviyesi ilk seçenek olmalıdır.

Aslında reçete edilen hormon tedavi yaklaşımını yanlış ve gereksiz bir yaklaşım olabilir. Tiroit dokusu sağlam ise hormon takviyesi yerine iyot takviyesi daha doğru bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım evde her türlü mutfak donanımı varken malzeme olmadığı için yemek yapamayıp , lokantadan yemek istemeye benzer.

Tıbbi iyodofobi oluşturarak aslında doğal ve sağlıklı tiroit hormon üretimi yerine, ömür boyu patentli hormon tüketiminin önü açılmıştır.

Hipotiroit hastaları iyot takviyesi kullanabilirler. İyot takviyesi kullanılmaya başlayınca hormon takviyesi hemen kesilmemelidir. Çünkü tiroidin hormon üretimi için zamana ihtiyaç vardır.

Konvansiyonel tıp hipotiroitiyi TSH değeri ile takip eder. TSH yüksek doz iyot takviyesi alındığında fizyolojik olarak yükselir. Konvansiyonel yaklaşım bu yükselişi hipotiroiti olarak yorumlayabilir. Ortomoleküler tıp yaklaşımı ile yüksek doz iyot alı, konvansiyonel tıp doktoru tarafından tiroit hastalık tedavi takibi yanlış sonuçlar oluşturabilir. Bu nedenle tiroit hastaları iyot takviyesini iyot eğitimli bir doktor aracılığı ile yapmalıdır.

İyot kullanarak, bir hastalığın tedavisi de bu nedenlerden dolayı doktor gözetiminde olmalıdır. Yüksek doz iyot kullanmak değil, iyodun etkilerinin yanlış değerlendirilmesi olumsuz sonuçlara neden olur.