Whatsapp

İyot ve Prostat İlişkisi

Prostat bezi büyümesi olarak bilinen iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), hafif başlayıp zamanla daha şiddetli hale gelebilen hoş olmayan semptomlara sahiptir. Yaşlanan erkek popülasyonunda sık görülen bir rahatsızlıktır.

İyot, BPH'nin rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. İyot desteğinin, düşük dozlarda uygulandığında hayvanlarda iyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarda BPH'li erkeklerde, günde 5 mg iyot çözeltisi, sekiz aylık bir süresi boyunca kullananlarda idrar akışını iyileştirdiği ve PSA değerlerini düşürdüğü görülmüştür.

PSA, prostata özgü antijen anlamına gelir. Prostatın sağlığını belirlemek için kanda ölçülebilen bir proteindir. Düşük PSA değeri, prostat sağlığının bir göstergesidir. Daha yüksek bir PSA değeri, prostat büyümesi ve olumsuzluğunun bir göstergesidir. Yüksek PSA prostatit veya BPH gibi iyi huylu durum göstergesi olduğu gibi, prostat kanserinde de yükselebilir.

Japon diyeti, iyot bakımından zengindir ve tahminen diğer toplumlara göre 25 kat daha fazla iyot alırlar. İyot tüketimi şüphesiz koruyucu bir faktördür. Journal of Nutrition and Cancer için yapılan bir takip çalışmasında, araştırmacılar, idrar örnekleri en düşük iyot düzeyine sahip olanlarla, daha yüksek iyot düzeyine sahip olanları karşılaştırdılar. Daha yüksek idrar iyot düzeyi olanlarda prostat kanserinin % 29 daha az olduğunu buldular. Yeterli iyot alımı ile düşük kanser oranları arasında önemsenecek derecede bir bağlantı vardır.