Whatsapp

Erken Teşhis Değil İyot Hayat Kurtarır

 

İyotun meme kanseri üzerindeki koruyucu etkileri epidemiyolojik kanıtlarda ileri sürülmüştür ve hayvan modellerinde tanımlanmıştır. Sorumlu moleküler mekanizmalar tanımlanmamıştır, ancak laboratuvar kanıtları, iyotun östrojen yolunun modülasyonu yoluyla kanser gelişimini engelleyebileceğini düşündürmektedir.

Tiroit anormallikleri (hem laboratuvar hem de klinik) olan kadınlarda yüksek meme hastalığı oranı, tiroit ve meme fizyolojisi arasında bir korelasyon olduğunu düşündürür. Meme kanserli kadınların tiroit hacimleri kontrollere göre daha büyüktür. Çoklu çalışmalar iyot metabolizmasındaki anormalliklerin meme kanseri ile muhtemel bağlantı olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bir meme dokusunun korunması için iyot tedavinin etkisi, hayvan çalışmalarında bildirilmiş olmasına rağmen sorumlu mekanizmalar net değildir.

Kanıtlar arttıkça, sağlıklı meme dokusunun korunmasında iyotun önemi ve karsinojenezdeki rolü daha net hale geliyor. İyotun etki mekanizmasını ortaya çıkarmak çok önemlidir. İyotun meme kanseri yollarındaki koruyucu etkilerinin doğrulanması, meme kanseri fizyolojisine ilişkin anlayışımızı geliştirecek ve potansiyel olarak araştırmacıları yeni tedavilerin geliştirilmesine veya mevcut tedavilerin iyileştirilmesine doğru yönlendirecektir.

İyot tedavisi, iyot eksikliğinden kaynaklanan displaziyi tersine çevirebilir. Kanıtlar, iyot tedavisinin meme dokusu üzerindeki etkisinin tiroit fonksiyonundan bağımsız olduğunu göstermektedir. Örneğin, tiroit hormonu tiroksin (T4) verilen iyot eksikliği olan sıçanlar, tümör büyümesinde azalma sağlamadı, bu da iyotun tümör büyümesi üzerindeki etkisinin tiroit bezinden veya tiroit hormonundan bağımsız olduğunu düşündürür.