Whatsapp

İyot Nedir? Lugol Nedir?

 

İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir. Takviye için %5 ve %2 lik lugol formları yaygın kullanılır.İkisi aynı olmakla beraber içerdikleri iyot miktarı farklıdır. %2 lugol damlasında 2,5 mg iyot içerir. %5 Lugolün ise damlasında 6.25 mg iyot içerir.Arasındaki tek fark budur.

Doz ayarlamasının daha rahat yapılması istenilen durumlarda %2 lugolün tercih edilmesi gerekir.%2 lugol özellikle çocuklarda doz ayarlanmasında, hamile ve emzirenlerde, tansiyon hastalarında düşük dozlar kullanılmak istediğide büyük avantaj sağlar.

Düşük dozlardan başlayıp vücudun verdiği cevaba göre doz artırmak için %2 lugol avantajlıdır. Küçük çocuklarda cilde uygulamak için %2 lugol iki kat su ile , %5 lugol ise 5 kat suyla sulandırılarak uygulanır.

%2 lugolün bir damlası bile konvansiyonel tıbbın kabul ettiği RDA değerinin neredeyse 15 katıdır.

Ortomoleküler tıp yaklaşımına göre günlük çok daha yüksek miktarda iyot takviyesi alınmadığında vücudun tiroid dışı organlarının iyot ihtiyacı karşılanmaz.

İyot eksikliği dünyada yaygındır ve gıdalardan alınamamaktadır.Dünyada beslenme aracılığı ile en fazla iyot alabilen ırk Japonlardır.Günlük ortalama 5-10 mg civarı iyot aldıkları bilinir. Bu nedenle bu dozların üzerine çıkmayan iyot takviyesinin herhangi bir risk oluşturmadığı kabul edilir.

Daha yüksek dozlardaki iyot kullanımı , özellikle hastalık tedavisi için kullanılacak ise mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır.Bu kişiye özel planlanır.

Hastalık tedavi amaçlı doz taleplerini cevaplamıyorum. Ayrıca damlasında 150 mcg iyot içeren takviyeleri de önermiyorum.