Whatsapp

Hamilelik Sırasında Lugol Almak Güvenli Midir?

 

İyot hamilelikte mutlaka takviye edilmelidir. Annede yeterli iyot düzeyleri hamilelik ve emzirme döneminde kritik öneme sahiptir.

Gelişen fetüs kendi başına iyot üretemez ve iyotnun tamamını anneden alır. Annede iyot eksikliği, hamilelik sırasında düşük ve çocukta zihinsel gerilik, otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarına (ADD ve DEHB) yol açabilecek anormal beyin gelişmesine neden olabilir.

Takviye ihtiyacı ilk üç aylık dönemde en fazladır. Takviye, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu iyot için tek güvenilir kaynaktır. Konvansiyonel tıp yaklaşımı günlük iyot ihtiyacını hamilelerde 220 mcg olarak önerse de aslında bu miktar hem anne hem de bebek için yetersizdir.

Hamilelik döneminde daha yüksek düzeyde iyot takviyesi bebeğin sağlıklı beyinsel ve zihinsel gelişimi için önemlidir.

Gebelikle beraber meme dokusu iyot kullanma konusunda tiroit ile yarışır ve eğer iyot alımı eksik ise gebelik hipotiroidisi sıklıkla görülür. Bu nedenle gebelik döneminde daha yüksek miktarda iyot takviyesi hem anne hem de bebek için önerilebilir. Hatta meme büyüklüğü fazla olan annelerin iyot ihtiyacı küçük meme büyüklüğüne sahip annelerden daha fazladır.

Sağlıklı bir gebelik ve bebeğinizin sağlığı için gebelik döneminde iyot takviyesi önemlidir. Unutmayın, iyot eksikliği, dünya çapında önlenebilir beyin hasarı ve zihinsel zeka geriliğini en büyük ve tek nedeni olmaya devam etmektedir.